HTML

Sapienza

Rendszeresen frissített szemezgetés az ANSA olasz hírügynökség tudományos híreiből.

Friss topikok

Címkék

Archívum

Bőralatti laboratórium

2013.03.22. 09:34 okossan

Nemsokára miniatűr, alig néhány köbmilliméteres laboratórium kerülhet a bőrünk alá, amely a vérünk kielemzése után az eredményt egyenesen orvosunk okostelefonjára lesz képes elküldeni. Ezt kettő, a svájci Lausanne Szövetségi Politechnikumban dolgozó olasz tudós, Giovanni de Micheli és Sandro Carrara fejlesztette ki.

A krónikus betegségekkel küzdő, például kemoterápiával kezelt páciensek állapotának ellenőrzésében és kezelésében forradalmat ígérő készüléket a franciaországi Grenoble-ban mutatták be a Date 13-on, amely az elektronikának szentelt legnagyobb európai konferenciának tekinthető. Ez a parányi, pár köbmilliméter térfogatú, high-tech ékszerdarab öt szenzort, egy rádióadót és egy olyan energiaellátó-rendszert tartalmaz, amely a testen kívüli, bőrre alkalmazott mikro-elemmel áll összeköttetésben. 
Az összes (a testnedvekkel közvetlenül érintkező) szenzor felszínét egy enzimmel vonták be, vagyis egy olyan molekulával, amely csaliként fogja el a vérkeringés éppen vizsgálni kívánt anyagát (mint pl. a szőlőcukrot).

A vérvizsgálatok elvégzése után az eredményeket a készülék teljességgel ártalmatlan rádióhullámokon közvetíti  a külső (tehát a bőrre applikált és az elemeket tartalmazó) egységhez. Innen ezek Bluetooth-kapcsolatnak köszönhetően egyenesen egy mobiltelefonra kerülnek, ez pedig az orvos okostelefonjára vagy tabletjére küldi őket.

A kis méretű berendezés például azon kemoterápiában résztvevő betegeknek lehet nagyon hasznos, akiknek rendszeres vérvizsgálatra van szüksége, hogy kiderüljön: a szervezetük képes-e elviselni a gyógyító eljárást. A krónikus betegeknél azonban a bőralatti mikrolaboratórium az orvost még a tünetek megjelenése előtt képes lesz riasztani: például néhány órával előre lehet látni a fenyegető infarktust a troponin nevű molekula jelenlétének értékelésével, amelyet a kínlódó szív bocsát ki a véráramba.

Forrás: http://ansa.it/scienza/notizie/rubriche/biotech/2013/03/20/laboratorio-sottopelle_8433814.html

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://sapienza.blog.hu/api/trackback/id/tr185161991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása