HTML

Sapienza

Rendszeresen frissített szemezgetés az ANSA olasz hírügynökség tudományos híreiből.

Friss topikok

Címkék

Archívum

Sebességrekord az interneten: másodpercenkénti 1000 milliárd bit

2013.03.25. 14:21 okossan

Megdőlt az internet sebességének világrekordja, amikor másodpercenként ezermilliárd bit (egy terabit) adatot sikerült továbbítani. A tesztet Ausztráliában végezték el a Telstra vezényletével az egymástól ezer kilométerre fekvő Melbourne és Sydney összekötésével, az ezt lehetővé tevő technológia pedig olasz, és a pisai Scuola Superiore Sant'Anna, a Nemzeti Egyetemközi Társaság a Távközlésért (Cnit) és az Ericsson együttműködésével jött létre.

A tesztben megduplázták az előző rekordot, amely 448 millió bit volt másodpercenként, és így sikerült a ma még csak laboratóriumi körülmények között elképzelhető sebességre szert tenni. Az eredményt a teszt Ausztráliából éppen csak hazaérkezett kiötlői Pisában mutatják be. A kísérlet szellemi atyjai Ausztráliában egy hónapot dolgoztak számítások, kísérletek és mérések között. A kutatócsoportban részt vesz a pisai Scuola Superiore Sant'Anna Kommunikációs, Információs és Percepciós Technológiák Intézete (Istituto di Tecnologie della Comunicazione, dell'Informazione e della Percezione - Tecip), valamint a Nemzeti Egyetemközi Társaság a Távközlésért (Cnit) berkeiben működő Fotonikus Hálózatok Nemzeti Laboratóriuma. A kutatást az Ericssonnal és a Telstra nevű ausztrál telefontársasággal együttműködésben végezték.

"Saját magunk által kifejlesztett technológiát használunk a sávkihasználás fokozása nélküli sebességnövekedés eléréséhez." - magyarázza a Tecip intézet részéről Luca Poti, a technika kifejlesztéséért felelős kutató. Az új technológia lényege az a tömörítési rendszer, amely lehetővé teszi a közvetítendő adatok mennyiségének nagyon nagy mértékű növelését a jelenlegi optikai szálas hálozatokon, ezek bárminemű módosítása nélkül. Mind a kutatók, mind pedig a cégek biztosak abban, hogy az Ausztráliában tapasztalt sebességrekord 4 éven belül valósággá válik. Lehetővé válik tehát a legjobb pillanatnyilag elérhető berendezések hálózatelérési sebességének megtízszerezése. Például elképzelhetővé válik a későbbiekben egy másodperc alatt 200 millió VoIP hívás vagy 15 millió videohívás küldése, esetleg 25 multimédiás DVD letöltése, 50 000, 20 millió bit/s-os Adsl kapcsolat biztosítása vagy 300 000 magas felbontású videó továbbítása. "Következő célunk - mondta Poti - a sebesség megduplázása, hogy decemberig a 2 terabitet is elérjük."

Forrás: http://ansa.it/scienza/notizie/rubriche/tecnologie/2013/03/25/Battuto-record-velocita-Internet-1-000-miliardi-bit-secondo_8455162.html

 

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://sapienza.blog.hu/api/trackback/id/tr215170411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása