HTML

Sapienza

Rendszeresen frissített szemezgetés az ANSA olasz hírügynökség tudományos híreiből.

Friss topikok

Címkék

Archívum

Még 2020 előtt eljön a zéró-kibocsátású épületek kora

2013.03.26. 08:41 okossan

Az európai elvárásoknak megfelelően a klímaberendezések egy új generációja 2020-ig segít visszafogni az épületek energiaéhségét. Az Olaszországban még kevésbé elterjedt eszközökről, a hőszivattyúkról beszélünk, amelyek megújuló energiaforrások felhasználásával nyáron hűtenek és télen fűtenek, továbbá mind a fogyasztást, mind a szennyezőanyag-kibocsátást csökkentik. A technológia lényegét az Rse (Ricerca sul Sistema Energetico - Az Energiarendszer Kutatása) szakemberei által bemutatott monográfia magyarázza el.

Az energiafogyasztás csökkentése és a megújuló energiaforrások építkezésben való felhasználása  imperativuszai az egyik, közelmúltban elfogadott európai irányelvnek. A direktíva 2020-ig tűzi ki célul, hogy immár az összes átalakított vagy újépítésű épület "megközelítőleg zéró-kibocsátású legyen". Az Rse szakemberei szerint Olaszország könnyebben elérheti ezt a célt, ha elősegíti a hőszivattyúk elterjedését.

"Ezek a berendezések egy alacsony hőmérsékletű forrásból vételezik a hőt, ezt újratermelik, majd pedig egy magasabb hőmérsékletű kútba öntik." - magyarázza az Rse energiarendszer-fejlesztési részlegének igazgatóhelyettese, Walter Grattieri. Télen például a gépezet képes a külső levegőből alacsony hőmérsékletű hőt elvonni, majd pedig ezt elektromosság vagy gáz segítségével kis energiaráfordítással magasabb hőmérsékletű energiává alakítani, amelyet végül fűtés céljából a ház felé közvetíthet. Nyáron ennek az ellenkezője történik: a szivattyú az épület belsejéből nyeri a hőt, ezt magasabb hőmérsékleten újratermeli és a külvilágba bocsátja.

A levegő a legegyszerűbb hőforrás, de másfajta források is lehetségesek, mint például a földfelszíni vizek (folyók, tavak, tengerek), a rétegvizek és az altalaj: ezen esetek mindegyikében az elfogott energia megújulónak tekinthető és így a források felhasználhatóak a nemzeti célok 2020-ig történő eléréséhez. "Fontos azonban, hogy a hatékonyság maximalizálásához és a valós megtakarításhoz a legalkalmasabb hőszivattyút válasszuk ki." - magyarázza Grattieri. "Szükséges szem előtt tartani az éghajlatot és a valós klimatizációs igényeket, csakúgy, mint a beszerelés költségeit, valamint az energiatarifákat." - zárja szavait a tudós.

Forrás: http://ansa.it/scienza/notizie/rubriche/energia/2013/03/25/Edifici-energia-zero-entro-2020-_8458140.html

 

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://sapienza.blog.hu/api/trackback/id/tr265171921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása