HTML

Sapienza

Rendszeresen frissített szemezgetés az ANSA olasz hírügynökség tudományos híreiből.

Friss topikok

Címkék

Archívum

Minirobot-kolónia

2013.03.29. 09:17 okossan

Megépítették az első minirobot-kolóniát: a kis szerkezetek éppúgy viselkednek, mint a hangyák, és például ugyanúgy mozognak a hangyabolyon belül, mint a valódi rovarok.

A Plos Computational Biology lapjain közölt kutatás, amelyet egy, a New Jersey Institute of Technology által felügyelt nemzetközi csapat végzett, segített megérteni, hogy milyen mechanizmusok irányítják a hangyákat az útvonalválasztásra irányuló döntéshozatalban és így lehetővé vált hasonló jellegzetességekkel bíró robotokat kifejleszteni.
Alice a neve a kockacukor nagyságú minirobotoknak, és képesek utánozni a hangyabolybeli hangyák viselkedését.

A tanulmány főleg az argentin hangyákra koncentrált, mégpedig különösen a tájékozódási képességükre, valamint, hogy mitől tudják az útvonalválasztásra vonatkozó döntésüket ilyen hihetetlen gyorsan meghozni. A természetben ez az előzőleg azon a helyen elhaladott hangyák által hátrahagyott, feromonokból álló, kémiai "farvíznek" köszönhető. Esetünkben azonban a kutatók a fényt alkalmazták: a hangyák csápjait a robotoknál kettő fényjelzéssel helyettesítették. A "hangyabolyuk" elágazódásai előtt a robotok az előttük elhaladó társaik "fényjelzés-nyomdokai" szerint tájékozódtak. Ennélfogva, az eleinte esetleges útvonalak után a robot-hangyák a valódi hangyákhoz hasonló módon kezdtek gyors döntéseket hozni.

A kutatók szerint az eredmény azt sugallja, hogy a hangyák számára nincs szükség összetett kognitív folyamatokra a hangyaboly járatainak útvesztőjében történő hatékony közlekedéshez. Ugyanezen képességet viszonylag egyszerű műveletek végrehajtásával ugyanolyan hatékony módon megszerezhetik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sapienza.blog.hu/api/trackback/id/tr55179277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása