HTML

Sapienza

Rendszeresen frissített szemezgetés az ANSA olasz hírügynökség tudományos híreiből.

Friss topikok

Címkék

Archívum

A harmadik "átváltozó" neutrínót sikerült megfigyelni

2013.03.27. 09:49 okossan

Harmadszor sikerült "átváltozó" neutrínót azonosítani: a mutációt abban a neutrínónyalábban "fogták el", amelyet a genfi Cernből küldtek az olasz Nemzeti Nukleáris Fizikai Intézet (Infn) Gran Sasso nevű Nemzeti Laboratóriumaiba, az Opera kódnevű nemzetközi együttműködés detektorai irányába. A világon harmadszor sikerült megfigyelni amint egy neutrinó másfajta neutrínóvá alakul az ezen részecskék eddig ismert három típusán belül (elektron, müon és tau).

A müon "beütéssel" indult neutrínó 730 kilométer kőzetbeli utazás után az anyaggal való kölcsönhatásba lépés nélkül "tauként" érkezett meg a Gran Sassóhoz. Ezt a nagyon ritka eseményt "oszcillációnak" hívják, és eddig csak kétszer, 2010-ben és 2012-ben sikerült megfigyelni. Fontos, hogy megfigyelhetjük ezeket a változásokat, mert ezzel megmagyarázhatunk egy, a tudósoknak már több mint negyven éve fejtörést okozó anomáliát, miszerint a Nap és más csillagok felől szemlátomást sokkal kevesebb neutrínó érkezik, mint ahogy az elvárható volna.

A leghitelesebb hipotézis szerint nincs elmaradás a neutrínók számában, viszont egyes neutrínók a Föld felé tett utazásuk folyamán átalakulnak. Az Opera nevű kísérlet éppen ezt a feltételezést hivatott igazolni.
A nápolyi Federico II Egyetemen és az Infn-nél dolgozó Giovanni De Lellis, az Opera-kísérlet nemzetközi felelőse szerint az, hogy immár harmadszor figyelték meg egy neutrínó oszcillációját "az előző kettő megfigyelés fontos megerősítése. Ennek a jelenségnek olyan jellegzetességei vannak, amelyek miatt összetéveszthetetlen más folyamatokkal. Három tau neutrínó megfigyelése már statisztikai szempontból is magabiztossá tesz bennünket abban, hogy a müon neutrínók tau neutrínókba történő oszcillációját fedeztük fel." Az adatok kielemzése, tette hozzá "még két évig folytatódni fog, mialatt ezen igen ritka jelenség végérvényes bizonyítása céljából további tau neutrínók után fogunk kutatni."

Forrás: http://ansa.it/scienza/notizie/rubriche/fisica/2013/03/26/Osservato-terzo-neutrino-trasformista-_8462208.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sapienza.blog.hu/api/trackback/id/tr635174948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása